Vragen?
WhatsAppE-mail

Herman Zeinstra

1



Hij is in het zwart gekleed en staat te praten met twee dames in het voorste gedeelte van het
voormalige ‘Scheringa Museum’. De drie personen lijken kleine pionnen in het immense gebouw.

Herman Zeinstra (1937) is een markante man. Grijze haren en een bril. Zijn stem is rustig en zacht. Aangenaam om naar te luisteren. Het museum, ontworpen door zijn hand, staat momenteel volop in de belangstelling. Dat is niet voor het eerst en niet voor het laatst. De dames waarmee Zeinstra in gesprek is, zijn architecten die een podcast - is een ge-edit radioprogramma - maken over het museum. Zeinstra is een koning in de architectuur en hij heeft al vele prestigieuze prijzen voor zijn oeuvre gewonnen. Zijn ontwerpen zijn herkenbaar door heldere maatverhoudingen, expressief materiaalgebruik en een groot aandacht voor detail. Samen met zijn partner, architecte Liesbeth van der Pol, heeft hij Dok architecten in Amsterdam opgezet eind jaren 60. Na vier jaar werken werd de bouw van het museum stopgezet. Een bittere pil voor alle partijen.

Wat vindt u van de huidige situatie?
,,Deze situatie betreur ik ten zeerste. Gelukkig was het gebouw al wel wind- en waterdicht. Hierdoor is het in een goede staat gebleven.

Hoe gaat een ontwerpproces van een gebouw als dit in zijn werk?
,,We zijn gestart met de vraag; hoeveel vierkante meters hebben we nodig voor de collectie? De tweede vraag was, hoe gaan we om met het licht? Doordat dit een daglichtmuseum is, is het ontwerpen hiervan een complexe zaak. Er moet namelijk wel licht binnenkomen, maar dit mag niet rechtstreeks op de schilderijen vallen. Het licht moet gebroken worden, dus je bent voortdurend op zoek naar de juiste invalshoeken. Daarbij vond ik het erg belangrijk dat de ‘routing’ duidelijk is. In het Rijksmuseum raak ik bijvoorbeeld altijd de weg kwijt. Dat wilde ik hier voorkomen en dat is gelukt. De lange lichte gang is overal te herkennen, dat is de basis geweest voor mijn idee. Daarbij zijn de zalen niet dieper dan drie lagen en hebben ze vaste maten van 9 bij 9 meter.”

Waarom heeft u zowel aan de binnen- als de buitenkant baksteen gebruikt?
,,Het was een wens van meneer Scheringa om een bakstenen gebouw neer te zetten. Het museum is ontworpen als een maatpak voor de collectie. De bakstenen kolommen geven herkenbaarheid en een afscheiding aan tussen de ruimtes, die ook geschakeld zijn.

Uw vrouw is ook architect. Overleggen jullie veel aan de keukentafel?
Herman lacht en zegt. ,,Inderdaad, wij overleggen veel en alléén maar aan de keukentafel. Wij worden meestal als persoon voor een ontwerp gevraagd en ontwerpen er alleen aan, want met twee handen aan één potlood kan je niet tekenen. Ten tijde dat ik met het Scheringa Museum aan het werk was, was Liesbeth bezig met het Scheepvaartmuseum. Iedere vrijdagochtend legden we onze tekeningen op de keukentafel en bespraken we onze ontwikkelingen en zaken waar we tegenaan liepen. Het is goed als er ook een kritische blik van iemand anders over je werk heen gaat.

Is het ontwerp van het museum geïnspireerd op andere architecten of gebouwen?
,,Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het maniërisme, het fascineerde me. Het heeft te maken met ‘voorstelling en werkelijkheid’. De architectuur is hierbij niet als het modernisme - wat je ziet is wat het is - maar het kan ook iets anders voorstellen dan de werkelijkheid. Biblioteca Medicea Laurenziana, ontworpen door Michelangelo, is daar een fantastisch voorbeeld van. Het is een prachtig gebouw met enorme zware kolommen in nissen. Als je goed kijkt dan zie je dat ze de
grond niet raken. Het stelt dus een constructie voor, maar het is niet letterlijk de constructie van dat gebouw. Voor het modernisme, zoals wij dat op school geleerd hebben, is dat als vloeken in de kerk. Maar het modernisme bestaat al 100 jaar, dus dat is inmiddels ook wel afgedaan. Daarnaast ben ik ook groot fan van Louis Kahn. Ik heb veel van zijn ontwerpen gezien en daar een aantal dingen van opgepakt.

Het is voor te stellen dat het pijn doet om te zien dat een project waar u zo lang, zo intens
mee bezig bent geweest, er nu zo leeg bij staat.

,,Dat doet inderdaad pijn aan mijn hart, maar ik zie de toekomst voorspoedig tegemoet. Ik kan me niet voorstellen dat dit gebouw uiteindelijk niet in gebruik genomen zal worden. De oplossing zal zich wel aandienen en ik ben ook nauw betrokken geweest bij het zoeken naar andere bestemmingen.”

Neem contact op of kom langs op kantoor. De koffie staat klaar!

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Vind uw droomwoning via het Klaver Zoekprofiel!

In ons gratis zoekprofiel kunt u eenvoudig uw woonwensen aangeven. Komt er iets nieuws in de verkoop wat aan uw woonwensen voldoet? Dan krijgt u het object ca. 5 dagen voordat het op funda verschijnt per mail toegestuurd. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van ons, voor u relevante, aanbod! Buitengewoon toch?

De voordelen van het Klaver Zoekprofiel:

  • Ontvang het aanbod dat bij uw woonwensen past ca. 5 dagen voordat het op funda staat;
  • Toegang tot stille verkoop panden;
  • Direct inzicht in documenten bij iedere woning (NVM-vragenlijst, bestemming, kadastrale gegevens en overige aanvullende documenten);
  • Uw eigen omgeving met uw favoriete objecten, gedownloade documenten en aangevraagde brochures;
  • Naar wens ook een gratis abonnement op het Buitengewoon Magazine.

Heeft u vragen over het zoekprofiel of wilt u hulp bij het aanmaken van een profiel?

Onze “Match-maker” Maartje helpt u graag!

Het Klaver Woningdossier voor verkopers!

Het Klaver profiel biedt naast het Zoekprofiel ook het Woningdossier voor verkopers. In het woningdossier bieden wij verkopers inzicht in de statistieken van hun te koop staande woning. In het overzichtelijke dashboard ziet u als verkoper hoeveel mensen uw woning hebben bekeken via de verschillende kanalen (websites en social media) en krijgt u inzicht in de contactaanvragen.

De voordelen van het Klaver Woningdossier voor verkopers:

  • Inzicht in de statistieken van uw woning (websites & social media);
  • Inzicht in de contactaanvragen voor uw woning;
  • Toegang tot uw documenten (facturen & offertes).

Let op! Gelieve een wachtwoord invullen met minimaal 6 karakters.

Vragen? Neem contact met ons op

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Als eerste ons woningaanbod ontvangen?

Met een gratis Klaver Profiel ontvangt u als eerste ons nieuwe woningaanbod, voordat wij het op Funda plaatsen, in uw inbox.

Maak gratis Klaver Profiel aan

  • NVM
  • funda
  • Buitenstate makelaars
  • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
  • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
  • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
  • Versgeperst - Marketing voor vastgoed